Dirty fingers

I disse dager er iPad 2 nettopp blitt lansert i USA, og ivrige nettbrettkunder over hele verden venter utålmodig på muligheten til å slå kloa i et eksemplar. At Apple kommer med en ny iPad er ikke så bemerkelsesverdig i seg selv, men det sier noe om at vi har nådd om ikke et vendepunkt, så i hvert fall en milepæl i personlig databruk. Fra nå av blir fingertuppene bare viktigere og viktigere.

Men dette stiller også krav til alle som leverer innhold, og alle som jobber med design. For hvordan skal vi passe på at nettsidene våre fungerer også på iPad, iPhone, og alt det andre? Hva er de viktigste forskjellene?

Nå bruker vi fingrene
Der vi før brukte mus, er det nå fingertuppene som rår. Denne nye navigasjonsformen er både mer brukernær og mer upresis. Da datamusen ble introdusert, var det mange som syntes det var vanskelig å se sammenhengen mellom musens bevegelser på bordplaten og pekerens bevegelser på skjermen. Når man i tillegg fikk enkeltklikking, dobbeltklikking og venstre- og høyreklikking, ble mange så anspent at de pådro seg belastningsskader nesten på stedet. Sånn sett er fingernavigasjon mye mer brukervennlig, men siden en finger er mye større enn muspekeren, må dette tas hensyn til.

Vi flytter på oss
Det at vi alltid er på farten er også en utfordring, det medfører blant annet at vi bruker mobilnettverket mye mer, med den lavere hastigheten det medfører. Det har konsekvenser for innholdet, som må strømlinjeformes mer enn vi er vant til. Vi får mange stedsbaserte tjenester, men må også belage oss på mer ventetid, mens mobilen eller nettbrettet henter ned data fra ulike servere. Som designere må vi tilpasse oss, tiden da vi kunne gå ut fra at alle hadde bredbånd er forsvunnet for lengst.

Den kanskje enkleste løsningen på kort sikt er å sørge for at vi følger webstandarder, har så feilfri kode som mulig, og følger anbefalingene for tilgjengelighet. Dette er noe vi burde gjøre i alle fall, og gjør vi dette, er vi i alle fall sikret at nettstedet vårt kan vises på mobilen eller nettbrettet. Billig er det også.

Legg igjen en kommentar